Zaterdag 26 oktober 2024
‘t PLOSJE, Plaats 10, 1547 BEVER
12de WINTERUURTOCHT
Starten tussen 7u30 en 15u
Keuze uit 7-10-14-18-22-26 km
Ook deze keer organiseren we een wandeling op de laatste dag van de zomertijd in 2024. Dus de naam Winteruurtocht is niet ver te zoeken om het kind een naam te geven. Na heel wat jaren in het Ninoofse te zijn vertrokken, kiezen we deze keer een Vlaams-Brabantse gemeente uit om te starten. Het hoeft niet te verwonderen dat dit Bever is, met zijn ruime startzaal ’t Plosje. Daar kunnen we heel wat volk zetten en hebben we een ruime keuken om voor elk van jullie lekkere eitjes te bakken.
Wie Bever zegt, denk natuurlijk direct aan de diverse gehuchten, zoals er zijn Romont, Ghesuele, Muydt, Puydt, Potembeek, Burght, Bloemendaal, Akrenbos en ja, ik vergeet er allicht nog enkele. Sommige van hen zullen we bewandelen, andere moeten we dan weer laten voor wat ze zijn. We maken drie lussen die onderling te combineren zijn en op die manier elkeen de kans te geven om tussendoor zijn eitje te verorberen.
Bij de startplaats, aan de andere kant van de weg vinden we de voormalige brouwerij/stokerij Rigaux. Rechtover de brouwerij bouwde de familie een villa die later verkocht werd aan de ‘gendarmerie”: villa Rigaux. Op oude prentkaarten zie je het gebouw in zijn functie van rijkswachtpost. Later, in het derde kwart van de twintigste eeuw kreeg het een bestemming als gemeentehuis. Het huidige gemeentehuis omvat nog steeds de oude villa ingewerkt in een moderne aanbouw. We kunnen nu op stap en hebben keuze uit 3 lussen.
De eerste lus (deze richting Ghesuele, 4,4 en 8,0 km) trekt oostwaarts en gaat richting Sint-Pieters-Kapelle. We starten langs de Kamstraat, de naam Kamstraat zou komen van de “Kamme” wat een oud Nederlands woord zou zijn voor brouwerij. We zijn nog maar net op weg en komen voorbij de kapel die is toegewijd aan de ‘Mouder der Bermhertigheid’, zoals je kan lezen op de arduinen lijst boven de toegangsdeur. De kapel dateert uit 1725. Ze behoorde toe aan de familie de Massiet die een slot bewoonde in het centrum van de gemeente. Vlak boven de getraliede afscheiding in de kapel merk je een vierkante steen. Er staat een heer op afgebeeld, in zittende houding met de armen gekruist. We vervolgen onze weg en komen voorbij oude boerenhuizen en heel wat nieuwbouw. Op Ghesuele komen we voorbij de Sint-Bernarduskapel. Deze kapel is in privébezit en is één van de vele kapellen die Bever nog rijk is.
De tweede lus (deze richting Muydt 4,8 en 8,3 km) trekt dan weer zuidwaarts. Eens gestart komen we voorbij de Sint-Martinuskerk, die door inplanting en omvangrijk silhouet de dorpskern domineert, ligt aan een groot, ongestructureerd plein, dat deels refereert naar de perimeter van het verdwenen kerkhof. We vinden er een ereperkje met het monument van de gesneuvelden (1920). We trekken verder en wandelen richting A8. Het zo stille Bever verandert hier in een licht geroezemoes van voorbij snorrende auto’s en vrachtwagens. Eens het keerpunt voorbij maakt het geruis terug plaats voor stilte. We wandelden op de gehuchten Muydt, Commijn en Potembeek.
De derde en laatste lus gaat richting Akrenbos (5,7 en 9,1 km). Akrenbos – Bois d’Acren, werd in 1963 na het vastleggen van de taalgrens van de Waalse gemeente Twee-Akren deels naar Bever en naar Viane overgeheveld. Deze overheveling kwam reeds voor eerst op de parlementaire zitting van 1884. Het voorstel haalde het niet na de regeringswissel. De katholieke regering weigerde het wetsvoorstel te bekrachtigen. We starten met de wandeling en komen voorbij de Fruitburght Demeulemeester, waar we ons fruitsap en appels halen. De heuvel waarop het fruit wordt gekweekt werd vroeger ingenomen door de burcht van Bever. Van het oude kasteel rest enkel nog een imposante heuvel of motte. Het oorspronkelijke houten gebouw werd in de loop van de 12de eeuw vervangen door een stenen donjon. Het kasteel toonde de macht van de graven van Henegouwen, gelegen op de grens met Vlaanderen en Brabant. De burcht werd bewoond tot 1434, toen de laatste heer van Bever overleed. Alles viel daarna in puin en in 1964 werden heel wat restanten blootgelegd. Wat verder ontdekken we de restanten van de molen van Bloemendaal. Deze werd in 1828 gebouwd in opdracht van baron de Blondel van Viane, de eigenaar van het voormalige kasteel van Viane.
Wie de grotere lus wandelt komt een stukje door de restanten van het Akrenbos, een groter boscomplex die eigenlijk op het grondgebied van de provincie Henegouwen ligt. De Arenbergbeek, die door het bos vloeit, vormt de natuurlijke grens tussen de provincies. We vervolgen onze weg en wandelen tussen percelen gras- en akkerland.
Eens de zaal bereikt, kunnen we genieten van de smeuïg gebakken eitjes met een boterhammetje, als dan niet verrijkt met een croque, aan jullie de keuze.
Nog niet overtuigd, alvast wel, combineer de lussen onderling en maak zo je eigen afstand. Wij van onze kant zullen de juiste markeringen aanbrengen zodat je met een stevige wandeling in de benen, de wintertijd kunt ingaan.
Kaartjes: 6 km – 10 km – 14 km. –18 km – 22 km – 26 km
GPX-tracks: 6 km – 10 km – 14 km. –18 km – 22 km – 26 km