Zondag 27 april 2025
VLAANDEREN WANDELT
Koninklijk Atheneum, Papiermolenstraat 29,
9500 Geraardsbergen
Vrije start tussen 7u en 15u. Aankomst tot 18u.
Inschrijving: € 1,50 leden (€ 3,00 niet-leden) – kinderen tot 12j gratis
Afstanden: 6* – 8 – 10* – 12 – 14* – 16 – 18 – 22 – 26 – 32 – 42 en 50 km
(Afstanden met * gaan niet over de muur)
Gratis halve mattentaart & andere bedelingen
KINDERZOEKTOCHT
(Deze pagina leeft en wordt op tijd en stond aangevuld. Laatste update 04.02.2025 – 11:08)
Met gepaste trots organiseren we op zondag 27 april 2025 “Vlaanderen Wandelt”. Bovendien zijn we ankerpunt van deze organisatie.
Traditioneel verwennen we onze wandelaars op elk van onze organisaties, maar we schakelen nu een extra versnelling hoger; we steken méér dan één tandje bij. Met andere woorden: dit wordt alwéér een top-evenement.
Dé wandeltopper in de Vlaamse Ardennen met veel natuur en cultuur. Sommige afstanden gaan over de beruchte Muur. Mattentaart staat centraal: proeven voor elk hoort erbij. Kinderanimatie en -zoektocht. Bestel meeneempakket mattentaarten vóór je start.
Wie ooit in Geraardsbergen kwam wandelen, weet beslist dat er moeite noch inspanningen worden gespaard om het de meest veeleisende wandelaar naar zijn zin te maken. Geraardsbergen, als enige stad gelegen op een heuvel, laat jullie niet alleen culinair genieten maar ook van de vele natuur en cultuur.
Vertrekken gebeurt aan de rand van de stad in de plaatselijke GO!-School, kort bij het station en met diverse parkings op wandelafstand. Binnen de school hebben we heel wat mogelijkheden om de wandelaars van voldoende zitplaatsen te voorzien en kunnen we de meeste veeleisende wandelaar voorzien van drank en spijs aan democratische prijzen.
Wist je trouwens, dat we ook dan een meeneempakket mattentaarten aanbieden tegen een superprijs. Meer zelf, je betaalt 5 mattentaarten en we doen er een zesde bovenop. Bestellen voor het wandelen is een must, de enige manier om zeker te zijn dat je na de wandeling de vers gebakken taartjes mee huiswaarts kan nemen.
Maar je komt om te wandelen natuurlijk. Als stad op de heuvel maken we gebruik van deze niveauverschillen. Geen enkele tocht kan volledig vlak genoemd worden, toch zorgen we ervoor dat elkeen niet over de in wielermiddens gevreesde “Muur” moet. Toch gebruiken we onze kapel als uithangbord. Het bedwingen van de klim brengt je naar het hoogste punt van de stad en meteen 114 m hoog boven de zeespiegel. Het lastigste stuk zijn de kasseien, maar eens op de top, ontrolt zich een mooi landschap.
De oriëntatietafel achter de kapel helpt je plaatsen te ontdekken aan de horizon. Je kan er genieten van het moois van de Denderende Vlaamse Ardennen en het Pays Des Colinnes. Wie deze kuitenbijter niet wil doen, kan een kortere of langere afstand kiezen. Niet iedereen hoeft het klimwerk voor zijn rekening te nemen. ‘Gelukkig maar!’ horen we al klinken, weet echter, Geraardsbergen is nooit vlak en heeft soms verrassende steegjes in het verschiet. Maar de Oudenbergstad heeft nog veel meer te bieden. Wist je dat het Oudste Manneken-Pis in Geraardsbergen staat? Ja echt, 160 jaar ouder dan zijn Brusselse collega. Je vindt hem aan de pui van het neogotische stadhuis. Wil je er alles over te weten komen, wandel dan even de Permanensje binnen. Daar krijg je niet alleen de uitleg, maar ontdek je diverse Mannekens in plaatselijke, nationale of iinternationale klederdrachten. Deze werden geschonken door de diverse verenigingen, en wees gerust, je krijgt er enkele pareltjes te zien.
De Sint-Bartholomeuskerk, de dekenijkerk van Geraardsbergen in gotische stijl, herbergt heel wat kunstwerken. Deze barokke preekstoel uit 1755 wordt beschouwd als één van de mooiste in België, hij is van de hand van een kunstenaar uit Geraardsbergen. Verder zijn er de reliekschrijnen en diverse schilderijen. De beiaard van de kerk, 49 klokken rijk, speelt elk kwartier een andere melodie. Ga op luisterontdekking en herken de melodie. Een doe-opdracht?
In het toeristisch kantoor (de Permanensje) kom je ook alles te weten over die andere “M“ waar we als Geraardsbergen zo fier op zijn. De enige échte Mattentaart. Dit Europees beschermd streekproduct wordt in de regio met veel liefde en arbeid gemaakt. De malse uitgestrekte weiden zorgen voor de uitzonderlijke melk. De verse melk en karnemelk zorgen ervoor dat er matten worden gemaakt. Interesse hoe het verder gaat?Ontdek er het recept en de boeiende uitleg zelf. De mattentaart is natuurlijk een lekkernij die we niemand willen onthouden. We zorgen er dan ook voor dat je niet huiswaarts hoeft zonder deze te proeven. Voor elke wandelaar voorzien we op het parcours een halve mattentaart. Wie echter zeker wil zijn, om deze lekkernij mee huiswaarts te nemen , raden we aan een pakket taartjes vóór het wandelen te bestellen.
De wandelmogelijkheden in een notedop
De korte afstanden houden het rustig en verkennen het groen en de leuke steegjes die de stad rijk is. Soms wat klimmen, nadien terug wat dalen. De kortste afstand (6 km) maken we rolstoelvriendelijk. Het is echter nooit vlak en de Markt en het Abdijpark liggen al wat hoger. De andere afstanden kunnen, afhankelijk van wat ze willen, de Muur al dan niet in hun parcours bewandelen. Weet, eens boven, ontrolt zich een mooi panorama vanaf de 114 m hoge top.
Wie 10 km of meer wenst te stappen, krijgt het Boelarebos onder de voetengeschoven. Het is samen met de bossen uit de regio opgenomen in het Europees erkende Natura 2000-project. Het bos behoort tot de bronbossen, de grachten die door het bos vloeien zorgen voor specifieke vegetatie. Op de hellingen bloeit in het voorjaar de bosanemoon, de boshyacint en de daslook. De blauwe pracht van de boshyacint loopt allicht naar zijn einde maar maakt plaats voor de geur van daslook. Dit is een echt wandelparadijs.
De wandelaars van 8 en 12 km krijgen op deze afstanden een ommetje langs de Oudenbergkapel. Rustig klimmen over de kasseien van de Muur. Na de klim is het dalen en wordt opnieuw aangesloten bij de kortere afstanden.
Vanaf 14 km staat het Provinciaal Domein de Gavers, de Boelaremeersen en de Baronie van Boelare op het programma. Stuk voor stuk prachtige wandelgebieden, waar de rasechte stapper echt aan zijn trekken komt.
Het domein “De Gavers” is ontstaan door het opspuiten van zand voor de enkele kilometers verder gelegen Zonnebloembrug. De malse weiden en de kleine waterplas waren rond 1815 de kampplaats van Engelse soldaten die later ten strijde trokken in Waterloo. Het waren de Engelse generaals Wellington en Hull die van hieruit de troepen aanspoorden om de Fransen onder leiding van Napoleon een kopje kleiner te maken. Vandaag is de 20 ha grote waterplas een oase van rust en stilte. Je kan er verblijven en genieten van de mooie natuurgebieden in de omgeving. Als deelnemer aan Vlaanderen Wandelt krijg je het moois uit de omgeving aan elkander gesloten tot een heerlijk mooie wandeling.
Wie een langere afstand wenst, krijgt er nog heel wat natuur bovenop. Natuurgebieden, mooie bossen, vol van natuur in ontwikkeling zullen elke afstand weten te bekoren. Wie echt voor het natuurgeweld gaat, kan zelfs 32, 42 of 50 km op zijn programma zetten.
Eens het provinciale domein verlaten, gaat het naar een prachtig natuurgebied in de vallei van de Dender. We wandelen door de Boelaremeersen. Deze zijn mee verantwoordelijk voor de waterhuishouding van de stad. In dit deels natte gebied is het heerlijk wandelen en ontdekken we prachtige voorjaarsbloemen. Het natuurgebied ontstond na de kap van de vele percelen populieren. Deze zorgden voor het hout dat nodig was voor de lucifernijverheid. Het was een manier om de natte gronden toch nog rendabel te maken. Intussen is de lucifernijverheid verdwenen en maakte het plaats voor rietvelden en natte ruigtes. Intussen is het herstel van het gebied duidelijk zichtbaar en kunnen we genieten van verschillende vogelsoorten en diverse planten, waaronder de waterviolier. Het krioelt er van padden en kikkers en verschillende vlindersoorten voelen zich hier thuis. Kom tot rust tijdens het wandelen en gebruik je zintuigen volop om te genieten van dit prachtige natuurgebied.
Eens het gebied verlaten, komen we aan de Baronie van Boelare, één van de vijf baronieën van het Land van Aalst. De nederzetting duikt voor het eerst op rond 800 na Christus. Vanaf 1100 verdwijnt het militaire aspect en duikt eerder het wooncomfort op van het kasteel. Het was 1060 toen Boelare werd opgesplitst in Geraardsbergen, Nederboelare en Overboelare. Het was Boudewijn VI die de stad Geraardsbergen stichtte en de inwoners vrijheid gaf. Een vrijheid die werd herkend in een stadskeure, meteen de oudste van het land. Uitzonderlijk mogen we deze keer door het kasteeldomein wandelen.
Zoals je ziet, Geraardsbergen is beslist méér dan één wandeling waard! Op deVlaamse Wandeldag willen we iedere wandelaar verwennen met al het moois en lekkers van de stad.
Molenmuseum ‘t Aloam er bovenop.
Maar er is nog meer, de verenigingen die met de bus komen of de wandelaars die er een museum wensen aan toe te voegen, kunnen naar ‘t Aloam. Dit molenmuseum ligt op de Markrivier, een zijrivier van de Dender. De eigenaars hebben de watermolen omgevormd tot een interessant museum. Je kan er op ontdekking door de originele molenaarswoning, een klaslokaaltje zoals het in 1900 zou hebben uitgezien, een oude drukkerij en last but not least, de 20 m hoge silotoren. Daar ontdek je de verscheidene ambachten met hun gereedschappen.
Wist je trouwens dat Aloam, het plaatselijk dialectwoord is voor gereedschap? Kom en ontdek zelf de hoefsmid, de schoenmaker, de kuiper, de smid, de steenkapper, de loodgieter, de houtbewerker, de sigarenmaker, de beenhouwer, de klompenmaker, de hoedenmaker, de strovlechter en nog veel meer. Vanaf 11u leggen we zelf een pendeldienst in zodat de korte afstandswandelaars hun dag mooi kunnen indelen. Om 16u30 zal de laatste keer de terugrit aangevat worden, ideaal voor zij die niet van het zware wandelgeweld houden.
Ook de kleinsten weten we te boeien.
Het is niet altijd simpel om kinderen te motiveren om te gaan wandelen. Toch slagen we er keer op keer in heel wat jeugdige stappertjes naar onze tochten te krijgen. Voor hen voorzien we leuke doe-opdrachten onderweg. Zorgen we voor een kindergrimestand op de hoofdrustpost. Aan de aankomst worden ze beloond voor hun inspanningen met een leuk cadeautje. We voorzien dit op de kleinere afstanden. Hun overschot aan energie kunnen ze nog kwijt op het springkasteel.
Nog niet overtuigd? Alvast wel!
Redenen genoeg om naar Padstappers Geraardsbergen te komen. Deze provinciestad weet je zeker te bekoren. Met zijn ligging aan de Dender en toch behorend tot de Vlaamse Ardennen, krijg je van alles wat. Succes verzekerd! We zijn gekend om de pittige wandelingen met dat streepje extra natuur. We gaan ook dan onze eigenheid niet verliezen en het maximum aan cultuur, natuur en beleving aan de wandelaar aanbieden.
Parcours en uitleg vind je onderaan deze pagina.
——————
Bovenstaande tekst is ook beschikbaar in deze folder.
——————
Nous sommes très fiers de pouvoir organiser le dimanche 27 avril 2025 une marche dans le cadre de « Vlaanderen Wandelt » ; un événement régional pour lequel nous sommes également le point de soutien logistique.
Nous avons l’habitude de gâter nos randonneurs, mais cette fois-ci nous passons au niveau supérieur et allons donc encore plus loin dans nos efforts. Ce sera une expérience fantastique !
Avec ce dépliant, nous voulons vous donner l’envie de vivre cette journée de marche exceptionnelle avec nous.
——————
Onze folder omtrent het evenement vind je hier alvast. Aussibien disponible en français.
Clubs die een tekstje wensen voor publicatie in het clubblad, kunnen deze hier downloaden.
——————
Parcours: 6 km tot 12 km – 14 km – 16 km – 18 km – 22 km – 26 km – 32 km – 42 km – 50 km – 14 tot 50 km
Beschrijvingen: 6 km – 10 km – 12 km – 14 km – 16 km – 18 km – 22 km