Zondag 21 april 2024
Mattentaartentocht
Koninklijk Atheneum, Papiermolenstraat 29,
9500 Geraardsbergen
Vrije start tussen 7u en 15u. Aankomst tot 18u.
Inschrijving: € 1,50 leden (€ 3,00 niet-leden) – kinderen tot 12j gratis
Afstanden: 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18, 22, 26, 32 en 42 km
Gratis halve mattentaart
PRIORTOCHT
KINDERZOEKTOCHT
Wie Geraardsbergen zegt, denkt niet alleen aan Manneken Pis of de Muur, maar zeker ook aan de Giesbergse Mattentaart. Dit Geraardsbergse gebakje, kreeg van de Europese Commissie op 15 februari 2007, als eerste “Vlaamse streekproduct” het label “beschermde geografische aanduiding”. De echte mattentaarten vind je dus enkel in Geraardsbergen en Deftinge. Door ons worden ze op al onze wandelingen te koop aangeboden in voordelige pakketten (5 + 1 gratis). Wil je een pakket, bestel het dan zeker voor je op wandel vertrekt, want op is op. Voor hen die deze lekkernij nog niet kennen, voor zij die er verzot op zijn, voor de fijnproevers en voor hen die wat kunnen gebruiken aan het begin van een leuke wandeldag, geven we bij de start van de wandeling een halve mattentaart gratis weg. Deze wandeling heet immers niet voor niets Mattentaartentocht.
De wandelaars worden verwacht in het KA Geraardsbergen, op een boogscheut van het NMBS station en omringd door ruime parkings. De grote startzaal biedt plaats aan honderden wandelaars, die ook buiten, onder een groot afdak terecht kunnen. Onze medewerkers zorgen er bovendien naar goede gewoonte voor dat het de wandelaar aan niets ontbreekt. Worsten, hamburgers, frieten, croques, broodjes, smossen, mattentaartjes, koude en warme dranken, we hebben het allemaal en dat aan democratische prijzen. Zo kan de verbruikte energie terug aangevuld worden bij een aangenaam gesprek met vrienden of met nieuwe kennissen. Ook op de rustposten onderweg zal het de wandelaar aan niets of toch heel, heel weinig ontbreken. Omdat wandelen ook een familiegebeuren bij uitstek is, vergeten we ook de kinderen zeker niet. Op de wandelingen van 6 tot 12 km kunnen ze deelnemen aan een leuke zoektocht, beloond met een kleine attentie en op de startlocatie kunnen ze de laatste restjes energie kwijt in een tof springkasteel.
De parcoursbouwer staat te popelen om het resultaat voor te stellen van een wekenlange zoektocht naar mooie stukjes natuur, rustige wandelwegen, interessante bezienswaardigheden en panorama’s om met volle teugen van te genieten. De wandelingen meter per meter beschrijven zou ons te ver leiden, maar de hoogtepunten, die worden verbonden door uitgelezen rustige, hoofdzakelijk landelijke wegen, kronkelende bos- of veldpaden en verkeersluwe straten, lijst ik heel graag op.
Het Abdijpark (alle afstanden): Dit park dat tot de voormalige Adriaansabdij behoort, werd tussen 2019 en 2021 heraangelegd met bijzondere zorg voor de historische waarde ervan. De restanten van de kloostergang en de voormalige kerk zitten grotendeels onder de grond verborgen, maar ze werden op een mooie en originele manier getoond. Zo wordt de kloostergang – de gaanderij rond de binnenplaats van het klooster – zichtbaar gemaakt via betonnen elementen en houten zit-en speelplateau’s. De contouren van de Abdijkerk zijn aangeduid met cortenstaal en schanskorven duiden de vroegere stadsomwalling aan.
Op de Markt (alle afstanden) kan je de de Sint-Bartholomeuskerk uit de 16de eeuw, het fraaie middeleeuwse stadhuis met onder de pui het oudste Manneken Pis van België (1459) en de replica van de uit de 14de eeuw daterende fontein de Marbol bewonderen. Wil je meer weten over deze bezienswaardigheden dan kan je terecht in het Infokantoor (De Permanensje), waarin ook het museum van de kostuums van het Manneken Pis is ondergebracht (open van 10 tot 16u).
De Muur (8, 12, 14, 16, 22, 26, 32 én 42 km): één van Vlaanderens meest tot de verbeelding sprekende hellingen, heeft er voor gezorgd dat Geraardsbergen internationaal op de (wieler)wereldkaart werd gezet. De kuitenbijter brengt de wandelaars naar een hoogte van 110m en naar een fantastisch uitzicht over de stad en de omliggende streek.
Kapel van O.L.V. van de Oudenberg boven de Kapelmuur (12, 14, 16, 22, 26, 32 en 42 km) is een klein bedevaartsoord. De huidige kapel, een ongelijkzijdige zevenhoek, met drie zijbeuken, dateert van 1906 en werd ontworpen in neobarokke stijl. Ze verving een kleiner 17de eeuws exemplaar. Ga zeker eens binnen en proef van de intieme sfeer, die aanspoort om te herbronnen. Erachter geniet je bij de iets hoger gelegen oriëntatietafel uit 1928 van een adembenemend uitzicht over de gehele Dendervallei. Bij helder weer zie je zelfs het Atomiun, zo’n 14 kilometer verder. De arduinen zuil vlakbij is het enige wat rest van de Lessense Poort, een stadspoort afgebroken in 1862.
Het Grupellopark (8, 12, 14, 16, 22, 26, 32 en 42 km), waarvan de weg ernaast (de Hooiweg) in het verlengde ligt van de Muur, is het steilste park van Vlaanderen. Het boven het park uittorende imposante vergulde Heilig-Hartbeeld is een oorlogsgedenkteken dat in 1920 werd opgericht uit dankbaarheid voor het einde van de oorlog en het behoud van de stad. Het beeld waakt als het ware over de stad. Beneden in het park staat het monument ‘Den Olifant’ (1948-1949). Het herinnert aan negen inwoners “gevallen in dienst van de beschaving”(?) in de voormalige kolonie Belgisch-Congo.
Monument Majoor Van Lierde (alle afstanden vanaf 10 km) is een eerbetoon aan één der grootste vliegeniers van België. De geschiedenis van deze Geraardsbergse held lees je aan de voet van het monument.
De wandelingen trekken ook langs de Dender, die zich door de Oudenbergvallei kronkelt en met zijn ernaast gelegen trekweg een goed bewandelbare en rustige uitweg naar de buitengemeenten biedt.
En ongerepte natuur? Zeer zeker! Met het Boelarebos (10, 12, 14, 16, 18, 22, 26, 32 en 42 km) , Arduinbos (32 en 42 km) en de over de taalgrens gelegen bossen van Boureng (32 en 42 km) en Wangrose (32 en 42 km) is het aanbod aan groen verzekerd. Vooral het Boelarebos is tijdens deze periode van het jaar getooid met een prachtig tapijt van blauwe boshyacinten, dat door het golvende landschap van het bos deint.
Maar een wandeling bij de Padstappers zou er ook geen zijn zonder natuurgebieden en dat is ook deze keer het geval. De Rietbeemd is voor de twee lange afstanden (32 en 42 km), de kers op de taart. De verscheidenheid aan ecosystemen met bossen, houtwallen en struwelen, rietvelden, meanderende beken, poelen, hooilanden en graasweiden staat borg voor een gevarieerde fauna en flora. In het voorjaar is het in de bossen genieten van wilde hyacint, bosanemoon, paarse schubwortel, klaverzuring, dalkruid, slanke sleutelbloem, … Maar ook wat verder op het parcours is de doorsteek door het langerekte natuurgebied Kortelake (22, 26, 32 en 42 km) de moeite waard om het tempo even te laten zakken en te genieten van de rust en de natuur op een boogscheut van de stad en het einde van de wandelingen.
De Mattentaartentocht slaagt er terug in, om met al het mooie van de Oudenbergstad, afwisselende wandelingen aan te bieden, die deze voorjaarse zondag tot een ware wandelhoogdag zullen maken.
Kaartjes: 06 km – 08 km – 10 km – 12 km – 14 km – 16 km – 18 km – 22 km – 26 km – 32 km – 42 km
GPX-tracks: 06 km – 08 km – 10 km – 12 km – 14 km – 16 km – 18 km – 22 km – 26 km – 32 km – 42 km