Padstappers Geraardsbergen vzw

Manneken Pis-tocht

Zondag 26 januari 2025
Manneken Pis-tocht
Jeugdcentrum DE SPIRAAL, Zakkaai 29, 9500 GERAARDSBERGEN
Vrije start tussen 7u30 en 15u. Aankomst tot 18u.
Inschrijving: € 1,50 leden (€ 3,00 niet-leden) – kinderen tot 12j gratis
Afstanden: 7 – 10 – 12 – 16 – 22 – 26 en 32 km
Gratis jenever of warme chocolademelk
Gratis kinderzoektocht met leuke prijzen

Eind januari zijn de dagen reeds een uurtje langer en bij zonnig droog weer voelt men dat des te beter. De nieuwjaarsfeesten lopen ook volop ten einde en het moment om de wandelschoenen terug aan te trekken is aangebroken. Elk kan op stap en kan zijn keuze bepalen zodat je na de wandeling met een goed gevoel huiswaarts kan.

Met het Jeugdcentrum De Spiraal als startlocatie hebben we een mooie locatie om de meest veeleisende wandelaar te bedienen. De ligging ervan aan de rand van de stad geeft heel wat mogelijkheden. Op die manier komen zowel de gelegenheidsstappers als de meest veeleisende wandelaars aan hun trekken. Een ruime keuze aan parcours en afstanden wordt dan ook aangeboden.

Met twee rustposten onderweg zorgen we ervoor dat de wandelaars op tijd en stond, ongeacht de afstand die ze wandelen, kunnen genieten van frisse dranken, koffie, chocolademelk of lekkere soep, al dan niet met een hartig broodje. Toch kunnen we de kortste afstand, 5 km, deze luxe niet aanbieden. Zij kunnen, indien gewenst in één van de talrijke zaken op de Markt hun dorst lessen.

Wel krijgen zij, net zoals de andere wandelaars van de langere afstanden een rustmoment in het Koetshuis. Daar kunnen ze genieten van een jenever al dan niet op basis van fruit of een lekkere tas warme chocolademelk. Intussen worden er zeker vriendschapsbanden aangehaald en kan men verder voor nog enkele kilometers tot de aankomst in De Spiraal.

Wandelen doen we door de stad en het golvend landschap ten zuiden en ten oosten van Geraardsbergen. De wandeling zal dan ook niet volledig vlak zijn, maar dat was allicht de verwachting van de wandelaar. Je kan dan onderweg ook dikwijls genieten van mooie panorama’s op de stad of de geschoren velden. Voeg daarbij nog enkele natuurgebieden en je weet dat er ook deze keer niets aan het toeval wordt overgelaten. Alles opsommen zou ons te ver leiden, maar een blik op de hoogtepunten leert ons het volgende:

We maken deze keer opnieuw gebruik van twee rustposten. Een bevindt zich op de Hoge Buizemont in de school, de andere bouwen we dan weer op in Onkerzele in het BKO, waar kinderen in de week worden opgevangen. Dat betekent dat we een divers parcours hebben dat, gezien de ligging van de rustposten nooit vlak zal zijn.

We verdelen de middenafstanden over de twee rustposten wat betekent dat niet iedereen door het mooie Boelarebos komt. Het bos ligt op de flank van de Oudenberg, de Buizemont, en is een typisch bronbos van ongeveer 25 hectare groot en het bestaat hoofdzakelijk uit beuk en eik.

Eens de rustpost op de Hoge Buizemont voorbij gaat het richting centrum waar alle afstanden over de markt van Geraardsbergen met het Manneken Pis wandelen. Hier bevinden zich enkele unieke historische gebouwen zoals de Sint-Bartholomeuskerk, de Marbol, het Stadhuis en uiteraard ons befaamde Manneken Pis, het oudste beeldje (1459) van een plassend manneken in België, wat ze in Brussel (beeldje van 1619) ook mogen beweren. De tocht werd naar hem genoemd en wie wat tijd wil uittrekken kan een deel van zijn gaderobe bezoeken. Dat doe je in de Permanensje, waar je ook nog heel wat meer te weten kunt komen over de wetenswaardigheden van onze stad.

Eens voorbij het Manneken Pis passeren we het Hemdenstraatje, dit doorlopend straatje is eveneens een klein steegje dat vanaf de Markt vertrekt. Andere zijn het Visstraatje (’t Einde de Wereld), het Brandstraatje, Het Duivenstraatje en het Boerenhol, waarlangs we de Markt bereikten.

We zetten onze weg verder en komen in het Abdijpark. Deze groene long aan de rand van de stad is een oase van rust en behoorde toe aan de Sint-Adriaansabdij. Wat rest zijn overblijfselen uit de vroegere Benedictijnen-abdij (1175). Zo zien we het poortgebouw, komen we langs het abtenhuis en bereiken we het koetshuis. Na de renovatie van het abdijpark werden hier en daar historisch belangrijke delen terug blootgelegd. Alle afstanden komen door het Abdijpark, hier splitsen de langere afstanden en trekken richting Onkerzele. Eens terug in het park, kunnen ze net zoals de kortere afstanden genieten van een gratis fris jeneverke of een warme tas chocolademelk.

Vanaf 12 km zoeken de wandelaars de flank van de Oudenberg op en stappen richting Atembeke. In de verte duikt de kerk van Onkerzele op, dit wordt onze volgende afspraak. De Sint-Martinuskerk wordt reeds vermeld in 1149, de huidige bouw dateert echter van 1847. De kerk kreeg sinds 2023 een nieuwe bestemming en werd een fietsmuseum en ontmoetingsplaats.

Vanaf de rustpost in Onkerzele gaat het naar de rustpost. Daarna worden de 12 en 16 km terug naar het Abdijpark geleid, terwijl de langere afstanden een ommetje maken langs het Karkoolbos. Dit bos dat samen met het Raspaillebos en het Moerbekebos één groot geheel vormt omheen de flanken van de Bosberg heeft in elk seizoen wel iets te bieden. Het bos vormde ooit een geheel en was ononderbroken tot het Zoniënwoud. De laatste jaren werd hier ook aan bosuitbreiding gedacht en werden heel wat nieuwe bomen geplant. Eens terug in Onkerzele, kunnen zij ook op weg naar het Abdijpark en genieten van hun welverdiende jenever of warme tas chocolademelk.

Eens terug in de startzaal, kunnen we in een sfeer van “blijven plakken” en “gezellig nakaarten”, de kilometerboekhouding bijwerken en het wandelboekje aandikken met een verslagje of een aangekochte sticker.

Ondertussen zetten onze medewerkers hun beste beentje voor om de wandelaars te voorzien van kleine met zorg bereide snacks, een pannenkoek op grootmoeders wijze en lekkere drankjes.

Kaartjes: 05 km08 km10 km12 km16 km22 km26 km32 kmAlgemeen overzicht

GPX-tracks: 05 km08 km10 km12 km16 km22 km26 km32 km