16de NATUURRESERVATENTOCHT - Priortrofee op 24/09/2017

 

 


Start: Werkplaatsen DERITO, Hasseltkouter 57, OPHASSELT
vrije start en aankomst tussen 7u30 en 15u, aankomst tot 18u
Afstanden: 71014 - 1822 - 2632 km

GPS tracks: 71014 - 1822 - 2632 km
Specificaties:
5de tocht van de PRIOR trofee (regelmatigheidscriterium 2017)
Tocht ten voordele van Natuurpunt (reservaten uit de omgeving)
Parking: volg de richtlijnen van de medewerkers

Wandelen in de natuur doe je natuurlijk op de Natuurreservatentocht …

Bestaat er eigenlijk een mooiere periode om te wandelen dan eind september wanneer de natuur zich langzaam opmaakt voor de herfst? Je moet dan wel die luie zetel uitkomen en je stapschoenen aantrekken, de natuurreservaten wachten op jou. Tegen die tijd immers zal onze parcoursbouwer met zijn team het uitgewerkt wandelplan volledig hebben afgestapt, bewerkt, bijgeschaafd en keurig uitgepijld. Het plan ligt hier voor mij en ik kan niet wachten om eraan te beginnen.
De fabriekshal van Derito in Ophasselt is opnieuw onze startlocatie en zoals steeds mogen we maximaal van deze interessante site gebruik maken. We slepen er ons hebben en houden naartoe om er voor de wandelaar de nodige spijs en drank te voorzien zodat die zorgeloos op stap kan. Nog maar net zal die de deur zijn uitgewandeld of daar wachten de eerste lichtglooiende weiden en landerijen rond Ophasselt. Zij zijn slechts opwarmertjes voor het (nog) betere werk, want zeg nu zelf, wie Moenebroek en Nuchten binnen wandelbereik weet, mag zich als wandelaar aan een en ander verwachten.
De korte afstanden (7 en 10 km) lopen niet zo heel ver weg, maar blijven rond Ophasselt genieten van een stukje Moenebroek en Hasseltbos. Ze hebben dan - naargelang de afstand - al kennis gemaakt met Hof te Papemunte en zijn door de gehuchten Palingkouter en Groene Weg gewandeld, niet bepaald namen die wijzen op veel industriële activiteit. De rustpost in de schaduw van de kerk van Ophasselt verwacht hen met de nodige bevoorradingsmogelijkheden. Op deze afstand wordt opnieuw een wandelzoektocht voor kinderen voorzien. Mij lijkt het, dat natuur bij de vraagstelling een belangrijke rol zal spelen.
Vanaf 14 km trekken de wandelaars ook naar de rustpost in Schendelbeke, van waaruit ze op verkenning gaan naar de Boelaremeersen (22 en 32 km), het natuurreservaat Moenebroek (14, 18, 22, 26 en 32), het natuurgebied de Nuchten (26, 32) en de landelijke gemeenten Idegem, Appelterre, Zandbergen (rustpost voor 26 en 32 km) en Smeerebbe-Vloerzegem. Deze dorpen zijn stuk voor stuk omgeven door velden, weiden, landerijen, verruigd grasland en bossen zoals de namen van de plaatsen waar we doortrekken al eeuwen aangeven: Broeken, Braambroek, Mussenhoek, Boskouter. Een groot aantal interessante gesloten hoeven uit eind 18de eeuw bevestigen het agrarisch karakter van de streek.
Maar de blikvangers zijn natuurlijk de natuurgebieden waar de wandelaars naargelang de afstand doortrekken. De stappers op de 22 en 32 doen als enigen de Boelaremeersen aan, een mozaïek van natte ruigten, rietvelden, valleibosjes en bloemrijke weilanden. Dit gebied wordt bevolkt door talrijke broedvogels zoals bosrietzanger, kleine karekiet, rietgors, wielewaal, groene en grote bonte specht, gaai, koekoek en tal van mezensoorten. De waarnemingen van buizerd, blauwborst en waterral laten het beste voor de toekomst verhopen. Ook amfibieën en libellen vinden hier een waardevol gebied. Het Moenebroek, waar alle afstanden zijn doorgetekend, wordt gevormd door een nat elzenbos met enkele bronnen en een groot aantal kwelzones. Doordat de bronnen winter en zomer de bodem nathouden, kunnen er maar weinig bomen groeien. Enkel zwarte els (zie vorig Padstapperke) kan er overleven. Natuurgebied Nuchten is dan weer de ideale biotoop voor vogels zoals de ijsvogel, de blauwborst en de roerdomp. De wandelaars op de 26 en 32 km verkennen Nuchten via een aantrekkelijk knuppelpad dat hen dwars doorheen het drassige gebied voert.
En zoals bij mooie spektakels, komt op het einde nog een apotheose. Alle afstanden sluiten hun tocht immers af door het Hasseltbos, op en over de Gapenberg. Dit 25 ha grote “Europees Natura-2000” bos biedt onderdak aan diersoorten zoals de buizerd, sperwer, boomklever, vos en bunzing. Het is een typisch beukenbos, al komen er verder ook soorten voor als zomereik, es, esdoorn, en vlier.
Na dit toetje worden alle wandelaars terug in de startzaal verwacht, waar ze hun wandelboekje en hun spaarkaart voor de Priortrofee kunnen laten afstempelen en waar de kinderen hun oplossing van de kinderzoektocht ruilen tegen een tof geschenkje. Onze medewerkers staan ook daar klaar om aan eventuele vermoeidheid, honger of dorst een oplossing te geven. Afscheid nemen van de wandelvrienden en de prachtige omgeving doe je pas nadat je je vooraf bestelde mattentaartenpakket hebt opgehaald. Ze zijn ‘levendige vers’, dus op is op.
Wij sluiten om 18u af, kuisen op en kijken hopelijk terug op een geslaagde dag.


LEDEN VAN WANDELCLUB “PADSTAPPERS”
Dit is een wandeltocht, georganiseerd door UW club. WEES OP POST, ’t zij als helper of ’t zij als deelnemer.

Wandelend worden zo wegjes, steegjes, veldwegen, (her)ontdekt en worden ze als “trage wegen” OPEN gehouden.

Voor inlichtingen kunt u altijd terecht bij de parkoersverantwoordelijke 

Kurt Martens Denderstraat 36 9500 Geraardsbergen

Tel: 054/41 07 49

E-mail adres: info@padstappers.be

 
 

Start - Clubinfo - Ledeninfo - Kalender - Media - Uitslagen- Allerlei

 

gegroet